“Yemek yemek üstüne ne düşünürsünüz bilmem
Ama kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı”
Bu güzel neşeli ve güneşli pazar gününe Cemal Süreya’nın bu dizeleriyle başlıyoruz çünkü bu yazımızın konusu kahvaltı ve brunch.
Kahvaltının günün en önemli öğünü olduğunu hepimiz biliyoruzdur ama sabah 8.40 derslerine ya da işe yetişme telaşıyla hak ettiği değeri veremiyoruz kahvaltılara. Çoğu zaman aldığımız bir poğaça ve kahve ile geçiştiriyoruz.
Hafta içi yaptığımız bu yarım kahvaltıların acısını çıkarırcasına hafta sonları daha bir keyifle daha bir uzun kahvaltı yapmak istiyorsunuz ya da diyelim ki geç kalktınız öğle yemeği saati gelmiş ama henüz kahvaltı bile yapmamışsınız. İşte böyle durumlarda “brunch” tam da sizin aradığınız öğün! Köken olarak İngilizce “breakfast” ve “lunch” kelimelerinin birleştirilmesiyle oluşturalan brunch’ın Türkçe öğün olarak karşılığı olmasa da “geç kahvaltı” diyebiliriz. İlk olarak üst sınıf İngiliz evlerinde ortaya çıkmış. Hafta sonları uşakları ve aşçıları izinli olduğu için sabah ile öğle yemeğini birleştiren bir büfe olarak başlamış. Daha sonra bizim için de acele etmeden keyfini çıkarabileceğimiz bir öğün haline gelmiş.
Geçen hafta Umut ve Birkan Şeflerle birlikte JW Marriott otelde brunchta buluştuk. Bu dönem yapabileceğimiz etkinlikler ve aşçılık üzerine çok keyifli bir sohbet oldu.
Umut ve Birkan Şef bize biraz da mutfağın “acı” tarafını anlattı. Mutfakta yemek yapmak çok keyifli olsa da bunu profesyonel hayatta neşeli yaşamak pek de mümkün değilmiş. Biz oturup yemeğimizin gelmesini beklerken mutfaktaki hummalı çalışmada en küçük bir yanlış bile şeflerin yemeği fırlatmasına sebep olabilirmiş.
Ayrıca, ülkemizde açılan gastronomi ve mutfak sanatları okulları ve liselerinden de konuştuk. Mutfağa ne kadar erken girersek o kadar tecrübe kazanacağımız ve erken ilerleyeceğimiz doğru ancak mutfak, sadece tecrübeye değil aynı zamanda yeniliklere açık olmaya ve sürekli kendini geliştirmeye de bakıyor.
Aslında günün yediğiniz ilk öğünü olacağından kahvaltıda yenilen her şeyi bu öğünde de bulabilirsiniz. Bunun dışında öğle yemeğini de içine alan hafif tatlara yer verebilirsiniz. Brunch menüsü ülkeye ve yöreye göre farklılık gösterse de genellikle kahvaltılıklar, krep, meyveler brunch’ın vazgeçilmezleri arasında.
Hepinize keyifli bir kahvaltı dileriz.
Zehra Hayırcı
Share this Post