ODTÜ Gastronomi Topluluğu olarak yeni döneme Sushi Atölyesi ile merhaba dedik! Kayıt konusunda hızlı olanın kazandığı Atölye için 3 dakikada tüm asil ve yedek katılımcılar belirlendi ve 31 Ekim Cuma günü 12 asil katılımcıyla birlikte Atölyemize başladık.
Uzakdoğu Mutfağı denilince akla ilk gelen isim şüphesiz ki sushidir, şimdi işin inceliklerini öğrenme zamanı. Atölyede şefimiz Anıl’dı, kendisi bu işin eğitimini Tayvanlı bir ustadan almış ve bizlerle de bu atölye aracılığı ile paylaştı. Menümüzde ise Kappa Maki Roll var!
Önce malzemeleri tanımakla başladık işe. Yosunumuzu, yani Nori’yi nasıl kullanacağımızı, hangi yüzünü hazırladığımız pirinçle buluşturacağımızı ve sarım işlemini gerçekleştireceğimiz bambunun üzerine hangi yönde yerleştireceğimizi gördük. Ardından sushi’nin içindeki pilavı nasıl yapacağımızı Anıl’ın tavsiye ettiği ölçülerle öğrendik; hazırlamak için özel bir tür pirinç, pirinç sirkesi, su, tuz ve şeker gerekli. Bu malzemelerin dengesini çok iyi ayarlamalıyız ki hazırladığımız pilav ne çok yapışkan olsun ne de Nori’ye tutunamayacak derecede kuru olsun. Ardından avokadoyu nasıl kolayca bölüp çekirdeğinden ayıracağımızı gördük, atölyedeki arkadaşlarımızın bildiği pratik bir yöntemle de avokadoyu soyup sushi’miz için hazırladık. Salatalıklarımızın kabuklarını sushi’miz için güzelce soyduktan sonra sıra geldi Surimi’ye -yengeç sosisi/sahte yengeç: içinde belli oranda yengeç eti, baharat ve diğer farklı içerikler barındıran bir yiyecek-. Tabii son olarak da vazgeçilmez Wasabi hakkında bilgilendik; hem Wasabi tozundan nasıl Wasabi macunu hazırlayabileceğimizi öğrendik hem de tüpte olan versiyonunu tanıdık. Özellikle çiğ balık içeren sushi’lerde kullanılan Wasabi’nin sağlık açısından önemini de öğrenmiş olduk.
Malzemelerimizi tanıdıktan sonra Anıl bize önceden hazırladığı pilav ile örnek bir Kappa Maki Roll hazırladı, bunu yaparken de çok önemli noktalara değindi. Nori’yi daima kuru tutmamızı, ancak içine döşeyeceğimiz pilavı alırken özellikle avuç içlerimizi ıslatmamızı ve kolayca bir zemin hazırlayabileceğimizi söyledi. Pilavı yerleştirirken Nori’nin üstünde iki parmaklık boşluk bırakmamız gerektiğini de ayrıca ekledi. Az miktarda Wasabi’yi sürüp diğer malzemeleri de uygun bir şekilde yerleştirdikten sonra sıra geldi “roll”u hazırlamaya. Sarım sürecini de iki aşama olarak ele aldık; birincisi sabitleme, ikincisi ise yuvarlama. Bu yöntemle çok kolay bir şekilde sarım işlemini tamamlayarak harika roll’lar elde etti.
Şimdi sıra katılımcılara gelmişti! Anıl’dan tüyoları alan katılımcılar üçerli gruplar halinde kendi Kappa Maki Roll’larını hazırlamaya başladı. Görsellik de önemli diyerek tüm katılımcıların sushi’leri şık tabaklarda yerini aldı. Soya sosumuzu da unutmadık tabii! Hem Dünya Mutfağından geleneksel ve güzel bir tarif öğrendik hem de çok lezzetli anları atöyle olarak paylaştık.
Bir sonraki atölye bakalım bizi hangi lezzetle buluşturacak? Görüşmek üzere!
-Müge Lübiç
Share this Post