Sushi Atölyesi’ni merak eden, kaçıran herkese merhaba!
Şefimiz Anıl’ın sayesinde Uzakdoğu Mutfağı’nın en bilinen ve en sevilen lezzetlerinden olan sushiyi yapmanın püf noktalarını öğrendiğimiz atölyede hem eğlendik, hem de kendimizi mutlu ettik. (Yazar burada doyduk demek istiyor.)
Sushiyi yaparken kullanacağımız bambuyu streç filmle tamamen kaplayacak şekilde üç-dört kez sarmakla başlıyoruz atölyemize.Bu sayede kullanacağımız pilavın bambuya yapışmasını önlüyoruz.
Sushi yapımının en önemli noktalarından biri olan pilav, özel pirinçlerle yapıldığı gibi baldo pirincin haşlanmasıyla da yapılabiliyor. Ayrıca içine pirinç sirkesi, tuz ve şeker koyuyoruz. Yosunu; pütürlü yüzeyi üstte, çizgileri ise bambunun çizgilerine dik olacak şekilde yerleştirdikten sonra bize kolaylık sağlaması için elimizi suyla hafifçe ıslatarak pilavı yosunun üzerine dağıtıyoruz. Dikkat etmemiz gereken noktalar; yosunu asla ıslatmamak, üstten iki parmak kadarını boş bırakmak ve pirinçleri çok kalın bir katman haline getirmemek. Bu sayede sushi roll’unun çok kalın olmasını önlemiş oluyoruz. Devamında önceden kesip hazırladığımız malzemelerimizi pilavın ortasından biraz daha geride kalacak şekilde yerleştiriyoruz. Bizim seçimimiz, yaklaşık bir buçuk saat kadar limonlu ve tuzlu suda beklemiş somon, uzun şeritler halinde kesilmiş olan salatalık ve avokadolardı.
Hepsini özenle dizdikten sonra, parmak ucu kadar Wasabi’yi salatalığın üstüne sürüyoruz. (Tercihe göre malzemeler dizilmeden pilavın üstüne ince bir şerit olarak da sürülebilir.) Yosunu bambu yardımıyla dikkatlice kaldırıp dizdiğimiz malzemelerin tam bitimine gelecek şekilde çok hafifçe bastırarak katlayıp sabitliyoruz ve ardından yuvarlıyoruz. Altı veya sekiz roll (bizim tercihimiz sekizden yanaydı) çıkarana kadar ikiye kesiyoruz. Kesimin püf noktası ise kesmeden once bıçağımızı çok az ıslatmak. Her parça roll’un yosunun üstüne bir miktar krem peynir sürüp, bu kısımlarını susama batırıyoruz. Ve işte mükemmel sushi’lerimiz hazır!
‘Çiğ balık’ denip geçilmemesi gereken, isterseniz balıksız da yapabileceğiniz ama kesinlikle tatmanızı tavsiye ettiğim sushi’nin tadnıı daha da zenginleştirmek ve güzelleştirmek için ayrılmazı olan soya sosuna batırıp yemelisiniz. Chopstick’iniz yoksa merak etmeyin, biz ellerimizi batırmaktan hiç çekinmedik..
Herkesi mutlu bırakan Sushi Atölyesi’nden, Meltem Kutlu bildirdi.